Friday 29 August 2014

Looking for home in N. Ireland/ Ψάχνοντας σπίτι στην Β. Ιρλανδία

Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω! Είναι αρκετά αυτά που πρέπει να αναφέρω δυστυχώς.
  • Πρώτα από όλα ας ξεκινήσω με την τοποθεσία, η Βόρεια Ιρλανδία δεν ανήκει στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας αλλά στο Ηνωμένο βασίλειο. Και η Β.Ιρλανδία και η Δημ. της Ιρλανδίας βρίσκονται στο νησί που ονομάζεται Ιρλανδία. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως αν κάποιος θέλει να έρθει να μείνει στην Β.Ιρλανδία θα χρησιμοποιεί λύρες και θα ακολουθεί το Αγγλικό σύστημα στα πάντα. Βεβαια κάποια πράγματα ειναι διαφορετικά στην Β.Ι. απ' ότι mainland (mainland ονομαζουν εδώ την Μεγάλη βρετανία). 
  • Δεύτερον, η ζωή εδώ είναι πιο φθηνή, όσον αφορά τα ενοίκια και την καθημερινή ζωή.
  • Τρίτον, δεν πληρώνουμε νερό, στο υπόλοιπο Ην. Βασίλειο πληρώνουν.
  • Τέταρτον, υπάρχουν δύο τρόποι να πληρώσεις για ρεύμα και αέριο, είτε σου έρχετε λογαριασμός στο σπίτι, είτε ειναι pay as you go, έχεις δηλαδή καρτούλα πας στο ψηλικατζιδικο της γειτονιές την γεμίζεις και μετέ πας σπίτι στο μηχανιματάκι βάζεις την κάρτα ή τους αριθμούς και περνάνε οι μονάδες.
Και αφού έγραψα τα βασικά για την ζωή ας πάμε στην ενοικίαση σπιτιού!

Οι τύποι σπιτών που θα βρείτε εδώ (και στην υπόλοιποι χώρα) είναι όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα "μεζονέτες", με το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, σε μερικές περιπτώσεις η σοφιτα αποτελεί ένα εξτρα δωμάτιο.
Οταν το ενα σπίτι είναι κολλητά στο άλλο και απο τις δυο πλευρές, τότε αυτού του είδους τα σπίτια ονομάζονται terraces (τα οποία έχουν παντά αυλή από πίσω),  η μονοκατοικίες (που μπορεί να εχουν όσουν όροφους θελει ο ιδιοκτήτης) εδώ λέγονται detached, και μονοκατοικίες χωρισμένες στην μέση που δημιουργουν 2 σπίτια ονομάζονται semi-detached, σπίτια που έχουν μόνο ισόγειο ονομάζονται bungalows, τα αγροτόσπιτα ονομάζονται cottages και αν έχετε πολλά χρήματα μπορείτε να μείνετε και σε κάποια villa, φυσικά υπάρχουν και διαμερίσματα, apartments, τα οποία μπορείτε να τα βρείτε παντού, δλδ  σε όλους τους τύπους σπιτιών που εγραψα παραπάνω, οι ιδιοκτήτες τα χωρίζουν και τα κανουν διαμερίσματα - τρύπες.  Και αφού είδαμε τους τύπους σπιτών ας πάμε προς τα μέσα. Τα περισσότερα σπίτια, πλην ελάχιστων εξαιρεσεων,  είναι φτιαγμένα από ξύλο. Δηλαδή, ο σκελετός τον σπιτιών, τα πατώματα, τοίχοι κτλπ είναι όλα ξύλινα,  και στο εσωτερικό βαζουν καποιου είδους μόνωση.

  • Πέμπτον, λοιπόν, το πιο βασικό από όλα είναι το σπίτι να έχει διπλά παράθυρα. Αν δεν εχει, όλη η θερμότητα θα φευγει και το σπίτι δεν θα μπορεί να ζεσταθεί με τίποτα. Για παράδειγμα, το πρώτο σπίτι που μέναμε δεν είχε διπλα παράθυρα, και λόγω της υγρασίας και τις διαφορας θερμοκρασίας, το παραθυρο στην κρεβατοκάμαρα γέμιζε νερά και εσταζαν μέσα στο δωμάτιο. 
Αναρωτιέμαι  τώρα με τι σειρά προτεραιότητας να τα βάλω. Χμ... θα τα βάλω όπως να'ναι και ο καθένας βλέπει τι ειναι πιο σημαντικό για τον ίδιο.

  • Έκτον, φυσικό αέριο και γενικότερα θέρμανση. Πολλά σπίτια δεν εχουν θέρμανση, με αποτέλεσμα να πρέπει να χρησιμοποιειτε κάποιο κλιματιστικό ή σόμπα. Η καλύτερη θέρμανση ειναι το αέριο γιατι είναι σχετικά πιο οικονομικό, το σπίτι έχει ζεστό νερό όλη την ώρα και αν ειναι Pay as you go, ξερεις τι κατανάλωση έχεις και πόσα χρήματα πληρώνεις. Εαν ενα σπίτι δεν έχει αέριο αλλά έχει πετρέλαιο, για να εχεις ζεστό νερό στην κουζίνα θα πρεπει να ανοίγεις είτε το καλοριφέρ είτε κάποιον ηλεκτρικό ταχυ-θερμοσίφωνα.
  •  Εβδομον, ΠΡΟΣΟΧΗ μεγάλη στο μπάνιο! Τα μπάνια εδώ είναι απαράδεκτα. Προσέψτε να ΜΗΝ έχει μοκέτα ή ξύλινο πάτωμα. Το μόνο αποδεκτό είναι το πλακάκι.
    Οπως βλέπετε το συγκεκριμένο μπάνιο έχει μοκέτα. Είναι τελείος ανθυγιεινό και δεν καθαρίζεται εύκολα, θέλει ειδική ηλεκτρική σκούπα. Ένα άλλο πρόβλημα με την μοκέτα και το ξυλινο πάτωμα (λαμινειτ) είναι πως αν πέσει αρκετό νερό στο πάτωμα, το νερό θα πάει στο κάτω όροφο (συνίθως τα μπάνια βρίσκονται στον πρώτο όροφο.), όπως εγραψα παρα πάνω τα πατώματα είναι ξυλινα με ενα εσωτερικό γέμισμα σαν αφρολέξ, δεν υπάρχουν λούκια να φύγει το νερό στην αποχεύτεση.   

    Επίσης σημαντίκό για το μπάνιο, βεβαιωθείτε ότι έχει ντουζ! 
    Το βλέπετε εκείνο το πραγματακι στην γωνία, στην μπανιέρα; Αυτό είναι ενα ηλεκτρικό ντουζ. Αν δεν υπάρχει αυτό δυστυχώς δεν θα μπορείτε να κάνετε ντουζ παρα μόνο μπάνιο ξαπλώνοντας στην μπανιέρα και ρυθμίζοντας τις ΔΥΟ βρυσούλες (βρίσκονται κάτω απο το ντουζ)....

 
Μία ακόμα σημαντική λεπτομέρια. Βλέπετε την βρυσούλα; ή μάλλον τις βρυσούλες; Είναι δυο μια για το ζεστό και μια για το κρύο. Είναι παντα ετσι χαμηλά που αν θες να πλύνεις τα χέρια σου, ακουμπούν γύρω γύρω στην πορσελάνι. Αλλά πέρα από αυτό πρέπει να ανοίγεις και τις δύο βρύσες και να πηγαινεις τα χέρια σου μια στην ζεστή και μια στην κρύα....







  • Ογδοον,  μοκέτες παντού. Δυστυχώς τα περισσότερα σπίτια έχουν παντού μοκέτες, σε δωμάτια, σαλόνια, μπανια, καθιστικά. Οπως έγραψα παρα πάνω ο μόνος τρόπος να καθαρίσεις αυτές τις μοκέτες είναι ειδική ηλεκτρική σκούπα, στην οποία βάζεις νερό και σαπούνι και τις πλένεις επιτόπου. Προσωπικά το βρίσκω πλήρως ανθυγιεινο και αηδιαστικό και θα πρότινα σε όλους όταν ψάχνεται για σπίτι να προσπαθήσετε να επιλέξετε κάποιο το όποιο να έχει όσο τον δυαντόν λίγότερες μοκέτες.


  • Έννατον,  όταν πάτε να κοιτάξετε για σπίτι καλό είναι να δείτε στην κουζίνα, αν υπάρχει ψυγειο-καταψήκτης και επίσης αν υπάρχει απορροφητήρας. Σε αρκετά σπίτια δεν το θεωρούν υποχρεωτικό. 


 Αυτά μου έρχονται τώρα στο μυαλό, ας κανουμε μια ανακεφαλαίωση:
  1. Διπλά παράθυρα
  2. Θερμανση, Αέριο, και μετα πετρέλαιο
  3. Μπάνιο, ηλεκτρικό ντουζ ή ντουζιέρα, πλακάκι στο πάτωμα, μείκτη στον νιπτήρα.
  4. Λαμινατε πατώμα σε όλους τους χώρους του σπιτιού
  5. Κουζίνα, ψυγείο/καταψήκτη και απορροφητήρα

Αφού λοιπόν έχετε βρει το τέλειο για εσάς σπίτι μετά πρέπει να δείτε πως θα το νοικιάσετε. Πολλοί ιδιοκτήτες δίνουν στα μεσιτικά την διαχείρηση του σπιτιύ. Αυτό σημαίνει ότι εσεις δίνετε το ενοίκιο στο μεσιτικό και το μεσιτικό το δίνει στον ιδιοκτήτη. Όταν λοιπόν την διαχείρηση την έχει το μεσιτικό θα σας ζητήσουν ένα ενοίκιο παρα πάνω το οποίο όμως θα πρέπει να το βάλουν σε εναν λογαριασμό "κλειστό", και θα σας δώσουν έναν χαρτί που αναφερει σε ποιον οργανισμό τα έχουν κλειστά τα χρήματα. Αυτό σας εξασφαλίζει ότι θα πάρετε τα χρήματα σας πίσω.

(Από την άλλη αν την διαχειρηση την έχει ο ιδιοκτήτης μπορεί και να μην σας ζητήσει καθόλου εγγύηση.)

Το μεσιτικό αφού πάρει τα χρήματα, θα πάει στο σπίτι και θα κάνει καταγραφή, τι υπάρχει μέσα στο σπίτι, σε τι κατάσταση βρίσκεται κτλπ. Θα τα ομαδοποιήσει όλα αυτά και θα σας δώσει ένα αντίγραφο. Αν λοιπόν όταν φύγετε από το σπίτι, αυτό βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που είχε καταγραφή δεν θα πάρετε τα χρήματα σας πίσω.

Επίσης κάθε έξι μήνες το μεσίτικό στέλνει προειδοποιητικό γράμμα τουλάχιστον 14 μέρες πιο πριν και σας ενημερώνει για το πότε θα έρθουν για έλεγχο. Αν τύχει και έρθουν χωρίς προειδοποιηση μπορειτε να αρνηθειτε να τους βάλετε μέσα στο σπίτι.

Ελπίζω να σας βοηθήσει αυτός ο άτυπος οδήγός για την μετακόμιση σας στο Ηνωμενο Βασίλειο!

Α!! ξέχασα να αναφερω το πιο σημαντικό, που μπορείτε να βρείτε σπίτια.

Υπάρχουν τρεις σελίδες:

  1. www.propertynews.com
  2. www.propertypal.com
  3. www.gumtree.com
Το τελευταίο link εχει μέσα πολλά σπίτια από ιδιώτες και όχι μεσιτικά. Αν και μερικές φορές τα μεσιτικά γράφουν σαν "ιδιοκτήτες" αλλά αν κάνετε search τον αριθμό τηλεφώνου που δίνουν,  βλέπετε αποτελέσματα στην αναζήτηση από μεσιτικά.



Για ότι απορία έχετε αφήστε σχόλιο....


Andy
xx

THIS BLOG claims no credit for any images posted on this post. Images on this post are copyright to its respectful owners. If there is an image appearing on this blog that belongs to you and do not wish for it appear on this site, please comment  to said image and it will be promptly removed.

No comments: